Posts

Kek Belang Ala Mamamanis

Image
Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin kepada semua rakan-rakan alam maya mamamanis. Semoga diberikan keizinan untuk kita bersama-sama menikmati bulan Ramadhan dan Syawal pada tahun hadapan.  Banyak jemputan rumah terbuka tahun ni utk family mamamanis.. Syukur Alhamdulillah.  Tak lupa juga adik-beradik mamamanis yang turut membuat rumah terbuka pada hari Sabtu sekitar 9 Syawal yang lepas.  Dah nama pun ahkak kan haruslah bawak buah tangan kan..muahahaha.  Bagi mommies yang ada sedikit kelapangan dan nak resipi yang hebat dan kebabom jom lihat menu raya mamamanis kali ni.

Kek Belang Ala Mamamanis
Bahan-bahan A (Pakai Hand Mixer)
1 cawan margerin brand Planta  atau  1 buku margerin brand buttercup
2 cawan tepung naik sendiri brand MFM
Bahan-bahan B (Pakai Blender)
5 biji telur (mamamanis ambil gred B)
1 cawan Gula Pasir 
1 sudu teh esen Vanilla 
Bahan-Bahan C
Sedikit pewarna merah ros
Sedikit pewarna hijau

Cara-Caranya
1. Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celsius selama 5 …

Solusi Masalah Penyusuan Susu Ibu

Image
Setiap wanita yang berkahwin memasang impian untuk mendapatkan zuriat.  Para ibu akan berusaha untuk mencari ilmu berkaitan alam rumah tangga serta pengurusan keluarga.  Tidak hairanlah ibu-ibu sekarang mementingkan penyusuan ibu kerana mendapat galakkan awal dari hospital dan keluarga lagi.  Persiapan mental dan fizikal perlu ada bagi menyambut kelahiran bayi.  Sesudah kelahiran bayi, ibu-ibu dimomokan pula apabila anak mereka tidak mahu menyusu.  Mengapa ia berlaku?

Ilmu sudah ada tetapi ianya hanya dari segi bacaan sahaja tetapi selepas kelahiran bayi ibu-ibu perlu melakukan praktikal dari apa yang mereka baca.  Sekiranya anak mereka tidak mahu menyusu para ibu mula merasa stress termasuk tidak dapat galakkan dari keluarga.
Disini mamamanis akan kongsikan masalah yang dihadapi oleh para ibu termasuk mamamanis sendiri semasa kelahiran anak pertama pada 5 tahun dahulu

1) Putting leper atau tenggelam

5 Tips Mudah Ajar Anak-Anak Berpuasa

Image
Lagi 2 hari kita akan masuk ke bulan Ramadhan yang penuh Barakah.Semangat nak berpuasa berkobar-kobar dalam diri kerana ia mungkin Ramadhan yang terakhir bagi kita.Tak kurang juga gelagat anak mamamanis, Imran yang hari-hari tanya bila masuk bulan puasa.Alhamdulillah tahun ni, Imran dah masuk 5 tahun dan mamamanis akan ajar berpuasa pulak.


Jom kita lihat 5 Tips mudah utuk ajar anak-anak kita berpuasa.
1) Pahala atau hadiah yang Allah akan beri.  Imran kata kalau kita jadi anak yang baik Allah akan bagi macam-macam hadiah.  Jadi mamamanis suka selitkan amalan berpuasa bulan Ramadhan, jika kita puasa Allah akan hadiahkan macam-macam hadiah yang mama dengan papa tak boleh beli untuknya.
2) Ikut kemampuan mereka.  Jika anak-anak kita hanya mampu berpuasa setengah hari, berikan mereka berbuka kerana kita mahu mereka rasa seronok berpuasa, tak kisahlah kalau mereka nak sambung puasa selepas minum air pada waktu tengah hari..hehe. Keesokkan harinya kita minta mereka berpuasa lagi sehingga 30 Ra…

Cantik Cara Segera, Berbaloikah Merisikokan Kulit?

Image
Rata-rata wanita inginkan kelihatan cantik dan menarik lebih lagi sekiranya ketika ingin mencari jodoh sebab takut dicop ANDARTU.  Dengan lambakan produk kecantikan dipasaran serta pelbagai supplement bagai cendawan tumbuh selepas hujan membuatkan kita lebih berhati-hati dalam pemilihan produk tersebut kerana produk sekarang dikhuatiri mengandungi merkuri dan boleh merosakkan kulit .  Jadi kita ambil jalan ringkas dengan touch up muka kita dengan mekap 3 inci.. ouch!
Masalah kulit seperti masalah jerawat yang teruk boleh membuatkan kita berasa rendah diri dan sukar untuk bergaul dengan orang lain dan ini akan menyebabkan kita berada dalam keadaan stress dan kemurungan.
Mamamanis akan kongsikan sedikit video bagaimana Farizan yang mengalami masalah jerawat yang serius dalam tempoh 7 tahun dan menghabiskan banyak wang untuk membuat facial serta mengeluarkan banyak wang untuk membeli produk kecantikan bagi mengurangkan jerawatnya.  Setelah  Farizan menggunakan Set Kecantikan Shaklee dala…

Bahayakah kawan imaginasi anak anda?

Image
Pernah tak kita ternampak anak kita lebih kurang usia 2 tahun bercakap sendirian atau main sendirian? Bahaya tak imaginary friends ini? Mamamanis pernah suap Anis makan, sambil tu anis ambil nasi dalam pinggan mamamanis and try utk suap “sesuatu” betul-betul dekat sebelah mamamanis. Dia kata ”nak.. mamam?” Oh my! Nasib baik nasi tu x susut kalau x pengsan la mamamanis..huhu
Mengapa anak kita ada imaginary friends? Bahaya x imaginary friends dikalangan kanak-kanak?
Pertama sekali yang kita perlu lihat adalah dari segi kekerapan anak kita bermain dengan seseorang yang kita x nampak, mungkin sekali sekala, atau setiap kali bermain.  Kerana anak-anak mempunyai daya pemikiran yang kreatif, mereka akan meniru perlakuan kita seharian.  Misalnya menguruskan bayi, memberi makan kepada anak patung mereka atau berlagak seperti seorang Superhero!
Kajian dari Profesor Madya Dr Alvin Ng Lai Oon, Pakar Psikologi Klinikal mengatakan kanak-kanak kecil kadang-kalanya gemar bercakap sendirian sewaktu berma…

Kenapa Vitamin C Shaklee Adalah Vitamin Yang Terbaik

Image
Kenapa saya kata kan Vitamin C Shaklee adalah yang terbaik?

- Merupakan Vitamin C semulajadi dan bukan vitamin sintetik - Tidak mengandungi Silica Gel
- Ditambah dengan Bioflavonoids
- Mendapat kelulusan KKM dan disahkan halal oleh JAKIM - ‘Sustained Released’ iaitu pelepasan perlahan-lahan setiap 100mg setiap 1 jam ke seluruh badan. - Harga yang berpatutan RM 92.50/180 biji untuk 6 bulan. Hanya RM 0.50 sebiji
Jom kita lihat kenapa Vitamin C Shaklee ini adalah vitamin C semulajadi.
Ekstrak Asid Ascorbik yang dihasilkan daripada buah oren itu sendiri. Seperti dalam Wikipedia.  Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh manusia dan beberapa spesies haiwan tertentu, dan juga merupakan salah satu dari jenis-jenis vitamin utama. Dalam keperluan organisme hidup, askorbat adalah sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu menjaga badan manusia melawan tekanan oksidatif. 
Ia juga bertindak  sekurang-k…

Hidup Bertuhankan Tuhan atau Tuan

Image
Wow maybe pada tajuk dah buat kita tertanya-tanya adakah hidup kita selama ini bertuhankan Tuan/majikan kita atau pun Tuhan. Bagi orang Islam mesti akan kata, of course la kita bertuhankan Allah kenapa perlu majikan?  Maybe pada dasar kita akan kata, kita bertuhankan Allah sebab kita melakukan solat, berpuasa dan sebagainya tetapi adakah kita melakukan solat tersebut dengan bersungguh-sungguh ataupun biasa-biasa sahaja.
Saya simpan catatan saya untuk beberapa hari kerana saya juga dulu bertuhankan majikan tanpa saya sedari.  Saya lebih takutkan majikan daripada Allah sendiri..Allahuakhbar.. Ya saya lebih takut untuk lewat sampai ke pejabat kerana takut majikan saya akan marah.  Tetapi saya tidak rasa takut untuk lewat berjumpa Allah dalam solat seperti lewat dalam menunaikan solat.  Kita lebih menjaga markah kita supaya kita masih mahu menerima kenaikan gaji.. tahukah kita bahawa rezeki yang kita perolehi adalah dari Allah sendiri.  Sedangkan rezeki majikan kita juga turut dipegang ole…